Навиците, които ни правят по-успешни

Кои хора покрай вас наричате успешни? Имат ли нещо различно в ежедневието си, начина си на мислене или връзките си с останалите? Защо винаги те постигат повече и са по-щастливи от нас?

Склонни сме да вярваме, че някои хора просто имат повече късмет или са в по-благоприятна ситуация от нас самите. Често това е така, но защо тогава някои от най-успешните и богати хора по света някога са имали дори по-малко от нас, но са стигнали толкова далеч? Нима Опра Уинфри не е родена и отгледана в изключително скромни условия в беден регион в САЩ? А знаете ли, че Ричард Брансън е считан за един от най-глупавите и неспособни ученици в своето училище?  Въпреки това, за много от успехите и на двамата можем само да завиждаме. Това, което много хора отказват да повярват, е, че „тайна“ на успеха всъщност няма и всичките ни постижения са резултат от навиците ни.

Навиците на успеха са общото между всички хора с изключителни постижения в различни сфери на живота – бизнес, спорт, здраве, семейство и т.н. Ето и кои са част от навиците, които ще ви помогнат не само да давате повече стойност на хората около себе си, но и да получавате повече от живота.

Ставайте рано сутрин

Почти половината милионери по света, които сами са забогатяли, признават, че стават поне 3 часа преди началото на работния си ден. По този начин те си гарантират повече свободно време за своите лични проекти, за планиране на деня си, за физически упражнения, медитиране и много други. Рано сутрин е и времето, в което можете най-добре да се концентрирате върху важни за вас задачи без други неща да отнемат от фокуса ви. Оказва се, че ставането рано е сериозно предизвикателство за огромен брой хора, но преодоляването му ще ви научи и на дисциплина, наред с всички останали ползи, които ще ви донесе.

Подредете мислите си

Ефективните и успешни хора прекарват 20-30 минути на ден в изолация, мислейки за всичко, което се случва в живота им и начина, по който то им влияе. Такова време „насаме“ с вашите мисли ще ви помогне да се освободите от стреса, както и да подобрите менталната си нагласа.

Прекарвайте повече време с хората, на които се възхищавате

Хората във вашата среда трябва да бъдат по-успешни и продуктивни от самите вас. Обградете се с такива, които ви мотивират и вдъхновяват да постигате повече и които ви служат за пример в различни сфери на живота. Добра идея, например, е да станете част от групи и общества от доброволци, които най-често събират хора, водени предимно от мотивация и желание за развитие, а не от задължение или възнаграждение. Този навик важи и в обратна посока – отделете се от хората в живота си, които са токсични и които отнемат от мотивацията ви за растеж и развитие.

Четете и учете всеки ден

За Уорън Бъфет четенето е основен навик, който му е помогнал да развие уменията и кариерата си. Повечето бизнес лидери, като него, прекарват поне 30 минути дневно в четене на биографии, исторически книги или книги за личностно развитие. Доказано е обаче, че дори и романите, които просто четете за развлечение, влияят благоприятно за усъвършенстване на уменията ви в бизнеса, кариерата или личния живот.

Движете се активно и спортувайте

Вероятно знаете как спортът и тренировките помагат на концентрацията и мотивацията ви за работа. Ако превърнете активния начин на живот в свой навик, то с времето неусетно ще се окажете значително по-продуктивни, енергични и, в крайна сметка – успешни. Тук не става въпрос за сложни тренировки или часове наред, прекарани във фитнеса всеки ден. Открийте този тип движение или спорт, които са най-подходящи за вас, и ги практикувайте поне 30 минути на ден. Чудесни примери са йога упражнения, каране на колело, тичане или джогинг в парка или разходка сред природата.

Увеличете източниците си на доход

65% от милионерите по света са имале поне 3 източника на доход преди да спечелят първия си милион. Колко на брой са вашите? Дори работната ви заплата, печалбата на бизнеса или дивидентите ви от инвестиции да са достатъчни към момента, едно неблагоприятно събитие в икономиката или бизнеса е достатъчно, за да ви лиши от тях. В подобен случай успешните хора имат „План Б“, който им позволява да запазят стабилност и дори да подобрят финансовото си положение в моменти, в които голяма част от хората губят своите средства.

Наспивайте се

Този навик не бива да си противоречи с ранното ставане, но е дори по-важен, за да започнете деня с достатъчно енергия и мотивация за успех. За повечето хора достатъчният сън е с продължителност от 7 до 10 часа и е ключов за ефективното планиране и резултати през деня.

Бъдете благодарни

Практикувате ли благодарността? 10-15 минути на ден, в които мислите или записвате нещата, за които сте благодарни, биха имали изненадващ резултат върху нагласата, желанието и стимула ви да постигате повече и да оценявате стойностните моменти от живота си. Добра идея за целта е и да използвате Дневник на Благодарността, с чиято помощ неусетно ще усвоите и този навик.

Елиминирайте част от другите си навици

Времето е сред най-ценните ресурси на активните и успешни хора. Именно затова те рядко го отделят за активности, които не носят добавена стойност и не им помагат да се развиват. Помислете добре преди да прекарате още един час в гледане на телевизия или преглед на социалните мрежи вместо в четене на книга, учене или срещи с ценни за вас хора.