През 2019 г. – 66.8% от лицата на възраст между 16 и 74 години използват интернет всеки ден, а 21.7% от всички потребители в България са направили поне една покупка на продукт или услуга онлайн. През последните няколко години се наблюдава стабилен ръст в онлайн търговията. Все по-голяма част от българските потребители предпочитат да направят покупка директно през компютъра или мобилното си устройство. Последните прочувания направени от Националния статистически институт показват, че през 2019 г. 21.7% от всички потребители са направили поне една покупка на продукт или услуга онлайн.

Същевременно, информационните технологии и услуги се развиват толкова динамично, че стават достъпни за голяма част от населението и бързо навлизат в ежедневните ни дейности. Все по-често можем да чуем как някой търси отговор на въпроса “Как да стартирам собствен онлайн бизнес?”

Как да стартираш онлайн бизнес в няколко стъпки?

Цел: Като начало е нужно да изясниш за себе си какво искаш да постигнеш, като го съобразиш със своите лични умения и опита, който имаш до сега.

Фокус – това озачава ние да сме фокусирани. Ежедневно да правим малките стъпки, които са необходими, за да постигем големите резултати. Защото истинате е, че това което сме ние днес е на база на това кеото ние сме си представяли ,че сме във нашия живот или не сме си представяли. Защото това което е плод на нашата цел, която е била преди 5 години.

Постоянство – ако за една година направите огромни крачки и огромни постижения, но не сте постоянни, не правите крачките всеки ден, то в един момент ще започнете да се връщате назад. Истината е, че когато спрем да се развиваме и да правим крачките напред, не просто стоим на едно място, но и започваме да деградираме.

Намерете най-добрите професионалисти:

Какво означава това? Трябва да имате стратегия. Направете проучване: Кои са най-добрите професионалисти в твоята област?

Кой е вашят продукт или услуга?
Повечето онлайн магазини имат големи номенклатури, за които трябва да се помисли предварително. Започнете да записвате стоките, които ще продавате в една таблица, заедно с техните описания. Това ще помогне за по-бързото зареждане на онлайн магазина със съдържание. Много бизнеси правят грешката да се ангажират със събирането на продуктовия каталог след изработката на онлайн магазина. Това е много неправилно, защото съдържанието е водещото, а интернет магазинът е неговата обвивка. Този подход ще удължи прекалено много стартовия срок на Вашия уеб проект.

Изберете платформа
Правилният избор на уебсайт платформа за вашия онлайн бизнес зависи доколко успешни ще бъдете.

Зад красивия дизайн на всеки един сайт стои система за управление на съдържанието (CMS).

Кой е вашият идеален клиент ?

Защо е важно да знам кой е моят идеален клиент?

Защото няма да знам на кого да продавам и рекламирам.

Не мога да продавам на всички. Моят продукт е за точно определена целева аудитория. И, ако не се целя точно в нея, то рискувам да нямам продажби.

Защо е важно бизнесът ви да бъде онлайн през 2021г.?

Технологичната среда у нас и по света се променя с изключителни бързи темпове. Паралелно с това, потребителското поведение също се адаптира и променя спрямо последните новости на пазара и все повече хора се обръщат към интернет, за да намерят необходимата им информация или да направят покупка онлайн.

 

Важно е бизнесът ви да бъде онлайн през 2021г., но още по-важно е да го направите по правилния начин. А той е изцяло фокусиран върху вашите потребители.

Виж повече във видеото по долу: