Kак да спрем да се подценяваме?

Определено тема, която касае всеки жив човек, независимо от личната реализация. Малцина са тези от нас, които сами са успели да изградят абсолютно точна самооценка и гордо могат да заявят, че знаят цената си.

      Един клик в интернет по темата и ще попаднете в необятно море от текстове, правила, видеа и какво ли още не, в които някой смело ще ви учи как да живеете без да се подценявате и да постигате успехи. Не искам да съм просто поредния информационен ресурс за вас. Затова ще ви разкажа как аз се справям с чувството за малоценност, което е напълно нормално човешко усещане. Въпросът е да го разпознаваме ясно, когато се появи, и да знаем как да боравим с него, така че да не сме ощетени от собствените си несигурности и страхове.

       Автентичност

        Уникалното качество да бъдем себе си независимо от ситуацията и средата. Боже, каква лекота ни дава това! Аз съм такъв, какъвто ме виждаш сега, и няма да бъда друг утре. Знам кой съм и винаги съм себе си. Това е стопроцентова гаранция, че ще се справяте с всички предизвикателства много по-лесно и бързо ще излизате от трудностите с усещане за цялост.

        Да се възхищаваш на някого е чудесно. Вземи най-доброто от него, приложи го за себе си, но не се потискай, ако не става. Не се ограничавай, за да приличаш на другите. Дай воля на своето собствено аз и го заобичай.

        Само така ще можеш да се учиш и развиваш във всяка една минута. Няма да ви лъжа. Имала съм моменти, в които се сравнявам с някого и започвам да губя себе си. Изпитвали сте го нали? Тогава сякаш се концентрирате само в това, което нямате, което ви липсва, и рязко забравяте всички онези прекрасни неща, които самите вие притежавате. Всеки от нас има специални умения, знания и сили. Няма как да сме еднакви, а и представяте ли си какъв ужас и каква скука щяха да настъпят?! Няма как лекарят да стане архитект или инженерът – писател. Или поне трудно биха били еднакво добри в съответните сфери. В крайна сметка затова животът ни е дарил и с прекрасната възможност да имаме хобита и различни страсти в свободното време.

        Нека се съсредоточим върху силните си страни. Нека сами се похвалим и нека си кажем “Браво, възхищавам ти се за това, това и това. Добре се справяш. Ти можеш.”. И не, не е самонадеяно, напротив. Това е чиста форма на обич към себе си, а тя е толкова важна! Наистина.

        Ако непрекъснато си казвате “Не мога, не съм достатъчно добър в това, ех…”, то това значи, че съзнателно или не вие непрекъснато се сравнявате с другите, а така, драги мои, не се живее. Така само се страда. Ако сами се усещате недостатъчни и постоянно се понижавате, така ще ви приемат и околните, а успехът и щастието ще бягат надалеч.

        Време е да спрете тази порочна практика, дори ако това означава за известно време да прекратите близки и важни за вас контакти. Казвате стоп и заедно започваме да работим за вашето ново лично отношение.

        Знаете ли, аз съм безкрайно благодарна, защото всички мои клиенти са хора с много потенциал – умни, добри, смислени. Когато им го покажа и докажа, само след няколко срещи, всички разбират колко лесно и колко важно е било да усетиш подкрепа, за да заобичаш себе си в своята автентичност.

Така е устроен моят мозък и аз постоянно го тренирам в тази посока. Един ден, докато тренирах, усетих как спирам, защото главата ми започна да ражда идеи за развитие на моя личен треньор, който е прекрасен човек и професионалист. Какво да подобри, как да го използва и т.н. Тогава се замислих за това колко искам да създам общност, където хората да споделят идеи и да си помагат взаимно. И го направих. Създадох клуб “Брейнсторминг”. В него работим с малки групи от по осем-десет човека. Всеки има различен опит, но е готов да споделя и да обменя добрите практики и идеи с другите. Ще ви дам прост пример как работим в клуба. Един от членовете казва “Искам да се насоча в нова посока и да развия бизнес с фитнес зала.”. Останалите веднага започват да генерират полезни насоки, идеи и съвети. Един има сходен опит, друг е правил това, трети – онова. И така, стъпка по стъпка, оформяме концепция, която после прилагаме на практика. Резултатите са меко казано зашеметяващи. Клубът е много гъвкав откъм време и програма, което го прави предпочитан от дейни и динамични хора. Темите се задават от вас, а методиката и подкрепата – получавате от мен. Хората са казали “Две глави мислят по-добре от една”, а ние в клуб “Брейнсторминг” определено имаме ресурса на многоглава ламя.

Движение

        Вече ви казах за автентичността и колко е важно да бъдем верни на себе си. Сега искам да ви подам и втория ключ за реализация на най-смелите ви мечти – движението. Разбира се, че физическото движение е много важно, за да поддържате здрав дух в здраво тяло, но аз имам предвид и едно друго движение. Движението като непрекъснато търсене и стремеж за развитие и подобрение.

        По повод него можете да разгледате и уникалния безплатен 70-дневен курс за житейска трансформация, които правя за всички вас, за да ви убедя в изключителната сила на непрекъснатото движение. Тов не означава да се хвърляте в нови и нови инициативи и проекти, а да търсите съзнателно възможности за подобряване на личния и професионалния си статус.

        Движение за мозъка – развитие на средата. Формулата е проста. Не бива да спирате да инвестирате в себе си и резултатите няма да закъснеят. Стоенето на едно място убива способностите и прави мозъка ленив. А ако той не работи пълноценно, ние губим най-мощния си инструмент за влияние. Стагнацията е смърт и за душата, приятели.

        Замислете се, ако всеки ден в продължение на години правите едно и също – една и съща рутина, работа, хора, навици, как бихте могли да очаквате промяна?! Чували сте думите на великия Айнщайн: “Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.“. По-ясно няма как да ви го кажа и аз.

        Живеем в свят, в който за добро или зло парите са изключително важни. За тях важи същото правило за движението. Не може да изкарваш определена сума на месец, правейки едно и също и да очакваш, че тя ще расте. Просто няма как. Нужно е движение, изкачване, действие, даване и отдаване. За теб. И за другите. Само когато дадеш, ще получиш. Закон.

        Започни от днес, ако смяташ, че си спрял или си забавил ход. Започни безплатно като мен. С една усмивка, с едно благодаря там, където преди би ти се струвало невъзможно. Добави и малко постоянство и гледай само как се случва магията. С първата крачка винаги се открива и самият път към промяната.

        Няма смисъл да чакаш съдбата първа да те шамароса, изпревари я, като не спираш да действаш и да се движиш. Тук много важна е и интуицията, която сами често пъти заглушаваме със страх и оправдания. Първата мисъл, която изниква в главата ви, обикновено е нейно дело. Не я пренебрегвайте. А ако все пак ви е трудно да я разпознаете, просто ми пишете. С удоволствие ще ви помогна.

        Научете се да се самопредизвиквате и да вървите напред, защото в противен случай животът ни принуждава да правим крачки без да сме готови и под натиск. А натискът възниква там, където сме пренебрегнали информация или сигнал в миналото и сме си казали “Сега не е времето, може би по-нататък.”. Не се оставяйте на течението и му задайте ход сами.

Бъдете автентични!

Бъдете смели!

Движете се!