Заслужава ли си да правим постоянно отстъпки или да притискаме непрекъснато, за да имаме това, което искаме? Отговорът и на двата въпроса е не. И в двата случая можем да придобием желаното, но на каква цена? Дали изобщо си струва да нарушаваме личния си баланс за нещо, което можем да постигнем и без да се потискаме или да навлизаме в пространството на други хора. Неминуемо всеки човек е изпадал в тези крайни състояния и под една или друга форма ги е изпитал. Чувството никога не е приятно.

Разбира се всички ние сме имали моменти на слабост, неувереност, изпитвали сме страх и сме се срамували. От друга страна сме се срещали с гнева, недоволството и възмущението. За да се опознае човек, е нужно да изпита всички тези емоции, да ги разбере и пречисти. Цялата тази палитра трябва да бъде изживяна и всичко това изобщо не е фатално, стига да не се затъва в дебрите на унинието и чувство на безизходица за дълго време. Това не е начинът, бягството не е кардинално решение и не води до реализация на добри и трайни взаимоотношения. Всички хора по света искат едно и също, да бъдат приети, обичани и оценени. Това е съзнателен модел в детска възраст и подсъзнателен в зряла.

С напредване на годините и опита, който всеки един човек натрупва се появяват различни блокажи – емоционални и ментални, които възпрепятстват естественото поведение и първичния изблик на чувства. Всичко това води до изкривяване в отношенията, които придобиват неприятен и болезнен образ. Но източникът е самият човек, който поради една или друга причина е изоставил себе си, загърбил е личните си предпочитания и е нарушил целостта си, именно чрез прекалено отстъпване или прекален контрол на средата, в която се намира.

Затова, за да бъдем успешни в общуването си, както с външния свят, така и със самите себе си, трябва ясно да определим границите си. Те трябва да бъдат такива, че личният ни баланс да бъде съхранен.

 

С Благодарност, Краси

Споделете статията за да достигне до повече хора, които имат нужда точно от това в този момент.Има моменти, в които една дума или изречение променя живота ти.